Büntetőjog

A járványhelyzet miatt a bűnözés új arcát mutatja.


Új típusú csalások, csalássorozatok jelentek meg, amelyek elkövetői a kiszolgáltatott egészségi, anyagi és érzelmi helyzetből építkeznek. / önkormányzat által küldött állítólagos fertőtlenítő csapatok, kitűnő hatékonyságú fertőtlenítőszer árusítása, maszkok hirdetése a neten tényleges árukészlet nélkül /

Megszaporodtak a járványügyi intézkedéseket sértő cselekmények. / járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat, ellenőrzés akadályozása / Emiatt a magyar büntető törvénykönyv új tényállással egészült ki; járványügyi védekezés akadályozása címen.

A kezdeti pánikhangulat miatt elszaporodtak a rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés esetei is.

A kijárási korlátozás megszegése pedig számos szabálysértési eljárást von maga után.

A pandémiás időszak büntetőjogi világtendenciája pedig a virtuális bűnözés térnyerése.

Az elektronikus felületeken zajló oktatás, munkavégzés, hivatalos ügyintézés, vásárlás, bankolás és szociális érintkezés során megtörténhet, hogy nemcsak bizalmunkkal, hanem személyes adatainkkal is visszaélhetnek, ezért fokozott óvatossággal kell léteznünk a virtuális térben, célszerű megbízható felületeket használni.

Kiemelten fontos gyermekeinket felkészíteni az elektronikus kommunikáció és létezés lehetséges veszélyeire!

A büntetőjog és büntető eljárás folyamatos feladata azonnal reagálni a megváltozott élethelyzetekre.

Éppen ezért nem mindegy, milyen pozícióban állunk benne.

Nem mindegy, tisztában vagyunk-e jogainkkal, eljárási lehetőségeinkkel.

Tudjuk-e, mi az: sértetti képviselet, védelemhez való jog, ártatlanság vélelme?

Amennyiben kérdése merülne fel, tegye fel a büntetőjogban jártas szakértő kollégánknak.

Kérdések és Válaszok

Válasz: Igen. Szabálysértést valósít meg a kerti buli gazdája és az is, aki meglátogatja a baráti összejövetelt a járványhelyzet idején. Miért? Azért, mert 2020. március hó 28. napjától a 71/2020. (III.210.) Kormányrendelet alapján kijárási korlátozás lépett életbe Magyarországon, és a rendelet előírásait minden Magyarország területén tartózkodó személynek be kell tartania. Ez a rendelet tételesen felsorolja, hogy a kijárási korlátozás idején lakóhelyünket, tartózkodási helyünket, magánlakásunkat milyen alapos okból hagyhatjuk el. A kerti buli, mint alapos ok, nem szerepel a felsorolásban. Ha mégis elmegyünk, megsértjük a Kormányrendeletet, veszélyeztetjük a magunk és mások egészségét, aminek a szabálysértési törvényben / 2012. évi II. törvény / meghatározott következményei lesznek. A szociális érintkezést a legkisebb mértékűre kell korlátozni, és kötelező a másik embertől minimum másfél méter távolságot tartani, még akkor is, ha alapos okkal tartózkodunk lakóhelyünkön kívül. Azaz például boltokban, gyógyszertárakban, fodrásznál, autószervízben, buszon, de még az erdőben kirándulva is meg kell tartanunk az előírt távolságot. A lakó-, tartózkodási hely azt az ingatlant jelöli, ahol életvitelszerűen tartózkodunk. Ha az ingatlan kertes családi ház, akkor a kert is hozzá tartozik az ingatlanhoz. Jelen esetben azonban nem számít, hogy a kertben hányan vagyunk„jóbarátok”, és az sem, hogy képesek vagyunk-e betartani az előírt minimum másfél métert; mert egész egyszerűen saját lakóhelyünket tilos elhagynunk egy baráti találkozó kedvéért. Egyetlen módon szervezhetünk kerti bulit vagy házibulit anélkül, hogy szabálysértést követnénk el. Ha a velünk közös háztartásban együttélő személyekből, azaz –általában - családtagjaink köréből szervezzük a résztvevőket! Social distancing. Ez a javasolt, egyben kötelezővé tett magatartási szabály Magyarországon. Tartsuk be mindenki érdekében! dr. Papp Lilla ügyvéd
Válasz: A járványügyi helyzet, különösen a részben még hatályban lévő kijárási korlátozás a büntetés-végrehajtási intézetek napi működését és a fogvatartotti kapcsolattartást is módosította. Bevezetésre került a személyes kapcsolattartást kiváltó online lehetőség, ami a gyakorlatban a skype használatát teszi lehetővé a börtönben lévők és hozzátartozóik között, illetve az ügyvédi beszélők is ezen a csatornán zajlanak le. Mind a fogvatartottak mind pedig a hozzátartozók érdeke is, hogy a büntetés-végrehajtás rendszerében is kerüljék a személyes érintkezést a járványügyi vészhelyzet idején. Erről született egy youtube-os üzenet „bentről”, a fogvatartottak nevében. Az üzenet és az online kapcsolattartás részletei a büntetés-végrehajtás hivatalos weboldalán megtalálhatóak,a technikai tudnivalók a https://bv.gov.hu/hu/intezetek/bvszervezet/hirek/3619 cím alatt. Fontos kiemelni, hogy az elmaradt beszélők a vészhelyzet elmúlását követően pótlásra kerülnek.
Válasz: A kijárási korlátozásról szóló jogszabály vonatkozó része úgy rendelkezik, hogy a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele lehetséges. A kérdés az Ön esetében az, hogy kizárólag személyesen lehet-e részt venni a víznyitás idejében a vidéki ingatlanában? Nyilván külön bizonyítást igényel az a kérdés, hogy kizárólag Önnek van-e kulcsa a lakáshoz. A jogszabály ugyan nem egyértelmű, ám ha viszi magával az értesítést, akkor úgy vélem, hogy az Önt esetleg megállító rendőr eltekinthet a bírság alkalmazásától, hiszen a jogszabály a személyes megjelenést igénylő ügyintézés esetén nem csupán a hatósági eljárásokat engedélyezi, hanem a más típusú fontos elintéznivalókat is. Más kérdés az, hogy a felsorolás szűkebb értelmezése szerint kizárólag az abban megjelölt intézményekben történő megjelenés engedélyezett. Ám én úgy gondolom, hogy egy személy ingatlan vagyonával kapcsolatos ügyintézés azonos kategóriába esik az ingó vagyonával történő rendelkezéssel egy banki ügyintézés során. Az sem mindegy, hogy Ön gépjárművel vagy tömegközlekedési eszközzel utazik. Az utóbbi esetben ugyanis meg tudja oldani úgy a jelenlétét, hogy szinte senkivel nem találkozik. A járvány terjedése szempontjából tehát kizárólag a tömegközlekedés használata lehet problémás. Más kérdés, hogy a hatóságok - igazoltatás esetén - elfogadják-e az Ön által megjelölt indokot. Amennyiben nem, akkor is "megúszhatja" az utazást a bírság minimális összegével.
12224
Kérdése van? itt felteheti

Kapcsolódi cikkek [6]

TUDNIVALÓK A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSRÓL

2020. március 28. napjától 2020. április 11. napjáig kijárási korlátozás lépett életbe Magyarországon a 71/2020. (III.27.) számú Kormányrendelet alapján.

Mit jelent ez a korlátozás a hétköznapokban?

Home office, azaz távmunkavégzés ügyvéd módra. I. rész

Pontosan hogyan működik ez?
Milyen ügyvédi munkákat tudunk elvégezni ebben az időszakban?

TUDNIVALÓK A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSRÓL

2020. március 28. napjától 2020. április 11. napjáig kijárási korlátozás lépett életbe Magyarországon a 71/2020. (III.27.) számú Kormányrendelet alapján.

Mit jelent ez a korlátozás a hétköznapokban?

TUDNIVALÓK A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS MEGSZŰNÉSÉRŐL MIT KELL BETARTANUNK VIDÉKEN?

Mit takarnak a vidéken előírt általános védelmi intézkedések?