CSOK visszafizetése válás esetén

21nov.
23

A válás meglehetősen nagy terhet ró a családok pénzügyeire, ugyanis akár a korábban igényelt családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) visszafizetésével is számolni kell, mely bizonyos esetekben 10 millió Ft is lehet. CSOK támogatás igénylése esetén az állam javára az ingatlanra jelzálogjog és elidegenítési tilalom kerül bejegyzésre a felvételt követő 10 évre. Ez azt jelenti, hogy ez idő alatt az ingatlant nem lehet eladni, vagy eladás esetén néhány kivételtől eltekintve az igényelt támogatást az államnak vissza kell fizetni.

A CSOK visszafizetése nem a bank részére történik, egyeztetésért, illetve a visszafizetés esetén alkalmazandó számításokkal kapcsolatos kérdésekkel az ebben illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályához lehet fordulni.

Elkerülhető a CSOK visszafizetése az alábbi esetben:

Válást követően az egyik fél a gyermekkel együtt az ingatlanban marad, ebben az esetben nincs szó eladásról, valamint a gyermek lakcíme is változatlan marad. A támogatást folyósító bank felé jelezni szükséges, hogy a másik fél már nem támogatott személy, illetve tulajdonjogát át kell ruháznia a gyermeket nevelő, ezáltal továbbra is CSOK támogatásra jogosult, fél részére.

Az ingatlan átruházása megvalósítható kivásárlással egyéni megtakarításból vagy akár lakáshitelből is, ugyanis a pénzintézetek többsége kínál olyan konstrukciót, melyet fel lehet használni tulajdonrész kivásárlásra.

Amennyiben a válást követően az egyik fél kizárólagos tulajdonosa lesz az ingatlannak, valamint már csak ő az egyetlen támogatott személy, akár el is adhatja. Ebben az esetben, hogy átvihető legyen a CSOK ideiglenes visszafizetés nélkül, az adásvételi szerződés megkötését követő 60 napon belül szerződést szükséges aláírni az új ingatlanra, melyet a területileg illetékes járási hivatalba be kell nyújtani. Az eladott ingatlan aláírt adásvételi szerződésének benyújtása is szükséges, melyre 30 nap áll rendelkezésre.

Fontos kiemelni, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan alapterülete és/vagy értéke nagyobb legyen, mint a korábbi, ellenkező esetben a teljes CSOK nem kerül átvezetésre és a támogatás összegének arányos részét vissza kell téríteni. Amennyiben kisebb és olcsóbb ingatlan megvásárlására kerül sor, mindkét esetre (alapterület és vételár) kiszámítják a visszafizetendőt, melyek közül a magasabb összegűt kérik majd vissza.

Szakterület: