SZJA visszatérítés legfontosabb részletei

21jún.
16

Orbán Viktor 2021. június 9. napján tartott beszédében előrevetítette, hogy amennyiben a GDP növekedés eléri 2021-ben az 5,5%-ot, az abban az évben kifizetett szja-t visszatéríti a Kormány az azt befizetőknek 2022. január és február hónapban.

Fontos kiemelni, hogy az adóvisszatérítést csak a gyermeket nevelő szülők vehetik igénybe, ha két kereső van a családban, akkor mindketten. Előzetes számítások alapján 1,1 millió családról van szó, ami egyúttal 1,5 millió keresőt jelent, hiszen minden, gyereket nevelő és szja-t fizetőnek jár az egyszeri visszatérítés, a dolgozó jövedelmi helyzetétől függetlenül.

A visszatérítés összegének a felső határa 800 ezer forint lesz, ez lehet a legnagyobb összeg, amit egy ember visszakaphat. Két kereső esetén ez akár maximum egy családban 1,6 millió forintos pluszt is jelenthet.

Felmerülhet a kérdés, hogy a családi adókedvezményt érvényesítő családok miként részesülnek majd az adóvisszatérítésben. Értelmezésünk szerint ezen családok csak azt kapják vissza, amit 2021. évben befizettek adó formájában, amit a családi adókedvezmény csökkentett, így az már nem jár vissza a családoknak, csak az ezután fennmaradó összeg. Ha pl. egy kétgyermekes család igénybe vette a 40 ezer forintos családi adókedvezményt, akkor az szja visszatérítés csak ennek a levonása után járó összeg vonatkozásában jár vissza.

Szakterület: