Mire számíthatunk ha aláírtuk az adásvételi szerződést és hitelre is szükségünk van? - Hitelügyintézés Koronavírus idején

20ápr.
23

Az elmúlt időszak nagyon kedvezett az ingatlanpiacnak, és nem utolsó sorban azoknak a vevőknek családoknak akiknek leendő otthonuk megvásárlásához hitelre van szükség. A leendő tulajdonosok csillogó szemekkel írták alá a tengernyi dokumentumot ami egy ingatlan adásvételi szerződéskor keletkezik.

A Koronavírus okozta gazdasági hatásokat saját bőrünkön tapasztaljuk, és azoknak a családoknak ügyfeleknek első gondolata az volt mi fog történni az adásvételi szerződésekkel, hogy fognak tudni határidőre teljesíteni, kapnak-e egyáltalán hitelt , illetve hogy alakul az állami támogatások folyósítása?

Az elmúlt két hét bizonytalansága után némileg rendeződni látszik a helyzet. Megjegyezni kívánom, hogy ezt nem mint banki szakember, hanem okiratszerkesztő ügyvéd tapasztaltam az elmúlt napokban. A bankok ugyanis próbálnak alkalmazkodni a helyzethez, és próbálnak kézzel fogható könnyítéseket bevezetni, mellyel meggyorsíthatják, egyszerűbbé tehetik az ügymenetet.

Nézzük mik ezek a könnyítések:

  • Nagyon sok ügyvéd által készített okiratot online is elfogadnak a pénzintézetek, egyes bankok elektronikus aláírással kérik az úgynevezett letéti igazolást, önerőnyilatkozat, melyeket eddig kizárólag papíralapon lehetett benyújtani.
  • Mivel nincs lehetőség személyes ügyintézésre a földhivataloknál, nem szükséges érkeztetett példányt benyújtani a hitel indításához, elég ha az eljáró ügyvéd igazolja , hogy postai úton benyújtotta az illetékes földhivatalhoz.
  • Egyes bankok olyan engedményt adnak, hogy a folyósításhoz nem kell feltétlenül a közjegyző által elkészített kölcsönszerződés megléte, hanem az ügyfél azaz a vevő kötelezettséget vállal, hogy meghatározott időn belül szerződést köt a hitelező pénzintézettel közjegyző előtt.

Amit érdemes szem előtt tartani:

  • Folyamatosan maradjunk kapcsolatban a hitelügyintézővel, bankkal de kizárólag online, telefonon. Bankfiókban ilyenkor szinte lehetetlen érdemben ügyet intézni.
  • Tájékoztassuk a másik felet azaz az Eladót is, hogy állunk a hitelügyintézéssel, mikor várható a folyósítás
  • Ha egyértelmű, hogy kifutunk a határidőből, és szerződést kell módosítanunk, időben kérjünk az okiratszerkesztő ügyvédtől időpontot erre. Ne felejtsük el, erre a módosításra már online akár Skype alkalmazásával is van lehetőség, de legalább 1 hetet 10 napot igénybe vesz a folyamat, főként ha az eredeti irat postai úton érkezik a szerződő felekhez.

A legfontosabb, hogy ne essenek kétségbe, kellő szakértelemmel és körültekintéssel ezek a helyzetek is megoldhatóak lesznek.

Szakterület: