HATÁRELLENŐRZÉS - UTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK

20okt.
02

2020. szeptember 1. napjától újabb kormányrendeletek léptek hatályba, melyek alapján ideiglenesen bevezetésre került a teljes belső határon történő határellenőrzés; illetve életbe léptek a be – ki-, és átutazásra vonatkozó, utazást korlátozó szabályok.

Fontos kiemelni, hogy a járványügyi készültségi időszak rendeletben szabályozott utazási korlátozásai a magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott nem hivatalos célú határátlépésre vonatkoznak.

Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – jelenleg nem léphet be. A kivételeket a kormányrendelet részletesen ismerteti. Külföldről érkező magyar állampolgár és/vagy annak magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja Magyarországra történő belépése során egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles, és amelynek eredménye határozza meg az ezt követően kötelezően betartandó eljárást.

Vagyis: ha fennáll a fertőzés gyanúja, abban az esetben kijelölt kórházi vagy házi karanténba kell vonulni. Ha nincs ilyen gyanú, a külföldről hazatérőnek 2 hétig otthonában kell maradnia ugyancsak házi karanténban, kivéve, ha a hazatérést követő 5 napon belül bemutatásra kerül 2 db, Magyarországon 2 nap különbséggel elvégeztetett negatív koronavírus teszt.

Külön rendelkezéseket olvashatunk ezen kívül a katonai konvojok belépésére, kapcsolt vállalkozások közötti utazásokra, versenyzőkre, sportszakemberekre és sporteseményen részt vevőkre, Magyarországon átutazó nem magyar állampolgárokra és az ingázókra. Ingázók esetében a rendelet megállapítja, hogy a külpolitikáért felelős miniszter által meghatározott szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, illetve a Magyarországon élő magyar állampolgár a meghatározott szomszédos állam területéről visszaérkezve ugyanilyen feltételek mellett korlátozás nélkül beléphet Magyarország területére.

A részletes szabályokat tartalmazó 407/2020. (VIII. 30.) és 408/2020. (VIII. 30.) Kormányrendeletek itt érhetők el.