Felmondható-e a lakásbérleti szerződés a járvány miatt?

20ápr.
29

Rengeteg kérdés érkezik hozzánk azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben változtak-e a bérbeadással kapcsolatos szabályok, illetve hogyan kell kezelni a bérleti szerződéseket a jelenlegi helyzetben. Azt kell, hogy mondjuk, hogy a bérleti jogviszonyokat, a bérbeadók jogait és kötelezettségeit alapvetően nem érinti a járvány miatt fennálló veszélyhelyzet.

Hogy mit is jelent ez pontosan, azt az alábbiakban részletezem.

A Kormány koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelete sajnálatos módon a lakás céljára szolgáló ingatlanok bérleti jogviszonyai tekintetében nem alkalmazhatóak. Ez azt jelenti, hogy a lakás céljára szóló ingatlanok tekintetében nem érvényesül a felmondási tilalom, vagyis a bérleti szerződés, mind a bérbeadó, mind a bérlő részéről felmondható, akár azonnali hatállyal is a járvány miatti veszélyhelyzet ideje alatt is.
Kérdésként merül fel, hogy határozatlan idejű bérleti szerződésnél, magánszemélyek esetén mi az irányadó a veszélyhelyzet ideje alatti szerződés felmondására.

Ugyan a bérleti szerződé rendes vagy azonnali hatállyal is felmondásra kerülhet mind a bérlő, mind a bérbeadó részéről, természetesen azonban a felmondásra, vagy a bérleti szerződés közös megegyezéssel való megszüntetése esetén a bérleti szerződésben, a Polgári törvénykönyvben és a Lakástörvényben foglalt szabályok megfelelően alkalmazandók, vagyis ekörben nincs eltérés a korábbi szabályokhoz képest. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a bérlő elvesztette az állását és emiatt fizetés hiányában nem tudja fizetni a bérleti díjat, akkor sajnálatos módon a bérbeadó jogosult a bérleti szerződés felmondására.

További nagyon fontos kérdés, hogy a jelen veszélyhelyzetben milyen szabályok irányadók a kiköltözésre? Lehet-e hosszabb időt kérni kiköltözésre?

A bérleti szerződés felmondásával ellentétben a kiköltözés tekintetében a veszélyhelyzet alatt a normális működéshez képest viszont eltérő szabályok érvényesülnek. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a bérbeadó a bérleti szerződés megszűnését követően a jelen helyzetben nem lakoltathatja ki és rakhatja az utcára a bérlőt. Normális esetben ez megtörténhet, azonban a járvány miatt elrendelet veszélyhelyzetre tekintettel kilakoltatások nem foganatosíthatóak, ezért nem kell attól tartania egyetlen családnak sem, hogy bérleti díj fizetés elmaradása miatt a bérbeadó az utcára teszi őket.

Természetesen ezen állapot a végtelenségig nem húzható el, ugyanakkor időt adhat arra a családoknak, hogy új bérelt ingatlant találhassanak maguknak és ne kerüljenek egyik napról a másikra az utcára.

A kilakoltatással kapcsolatos részletes leírást Kilakoltathat-e a bérlő járvány ideje alatt? cikkben talál.

Szakterület: