Csökkenthető-e a bérleti díj a lakáscélú ingatlanok tekintetében a veszélyhelyzet ideje alatt?

20ápr.
29

A jelenleg kialakult helyzetben sokan vesztették el megélhetésüket, vagy fizetésnélküli szabadság alatt jövedelemmel nem rendelkeznek, ezért többen fordultak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy a bérbeadók ilyen helyzetben kötelesek-e csökkenteni a bérleti díjat, illetve a bérlők kérhetik-e havi bérleti díj összegének csökkentését. 

Fontos leszögezni, hogy a bérbeadónak a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincs kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy csökkentse a bérleti díjat. Természetesen a jelenleg kialakult mindenkinek nehéz helyzetben mind a bérbeadónak, mind a bérlőnek érdeke, hogy megegyezésre jussanak és a bérleti szerződést fenntartsák, hiszen a bérbeadó így tud jövedelemhez jutni, míg a bérlőnek így biztosított a lakhatása.

Ugyan jelenleg úgy tűnik, hogy a bérbeadók erősebb pozícióban vannak, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a bérelt ingatlan kiadása is nehézségekbe ütközhet, mivel az ingatlan személyes megtekintése nem biztosítható minden esetben az új bérlő számára.

Ezen körülményekről az alábbi cikkben olvashat részletesen. 

A fentiek okán tehát hosszútávon mind a bérlőnek, mind a bérbeadónak érdeke, hogy megegyezzenek. Bár a bérleti szerződés felmondásra kerülhet, a kilakoltatás tekintetében jelenleg tilalom van érvényben, így a bérbeadó a bérleti szerződés felmondás ellenére sem feltétlenül tudja kiadni másnak az ingatlant. A kilakoltatással kapcsolatos részletes leírást Kilakoltathat-e a bérlő járvány ideje alatt? cikkben talál.  A kérdés tehát, hogy ha nincs (elég) pénze a bérlőnek fizetni, hogyan lehet módosítani a megállapodáson? A bérleti szerződés minden esetben csak közös megegyezéssel módosítható. 

Milyen módosítások képzelhetőek el a bérleti szerződés módosításában a fizetés könnyítése érdekében?

A bérleti szerződés ideiglenes módosítása esetén is mindenképpen célszerű abban megállapodni, hogy a közüzemi díjak továbbra is fizetésre kerüljenek a bérlő által, hogy legalább közüzemi tartozások ne halmozódjanak fel, kivéve ha abban állapodnak meg a felek, hogy a közüzemi díjak, vagy azok egy részének megfizetését a bérbeadó elengedi.

A legtöbb esetben kaució is letétbe került a bérleti szerződés megkötésekor, így méltányos lehet a bérleti szerződés módosításakor ezen összeg egy részének felhasználása a jelen rendkívüli helyzetre tekintettel.

Megoldás lehet továbbá az is, ha a felek megállapodnak a bérleti díj csökkentésében vagy a bérleti díj fizetési határidejének meghosszabbításában, vagy akár abban is, hogy a bérleti díj megfizetésére a veszélyhelyzet megszűnését követő későbbi időpontban kerülhessen sor. Természetesen arról is érdemes megegyezni, hogy ezen módosítások meddig maradnak érvényben.

A fenti könnyítések ellentételezéseként a bérlők többletkötelezettséget is vállalhatnak, vagyis a felek megállapodhatnak a bérleti szerződés időtartamának meghosszabbításában is. A bérleti szerződés módosításával kapcsolatban az alábbi kérdésekkel kerestek meg minket.

Mi történik ha a bérbeadó és a bérlő szóban megállapodtak a csökkentett bérleti díjban, de az nem lett írásba foglalva? Szélsőséges esetben ha ezt a bérbeadó később figyelmen kívül hagyja, be tudja-e  hajtani?

A bérleti szerződés módosítást a későbbi viták elkerülése érdekében mindenképp javasoljuk írásba foglalni, azonban mivel a veszélyhelyzetben ez nehézségekbe ütközhet ezért ha ez nem lehetséges, akkor mindenképp e-mailben legyen erre vonatkozó megállapodás, amellyel bizonyítható, hogy a bérbeadó részéről milyen tartalommal került elfogadásra a bérleti szerződés, ellenkező esetben tanú hiányában utólag szinte lehetetlen bizonyítani, hogy létrejött-e a bérleti szerződés módosítása és milyen tartalommal. 

További kérdés esetén forduljanak hozzánk bizalommal:

dr. Horváth Hanga ügyvéd

Szakterület: