Aktuális

21júl.
15

Végrendelettel kizárható a kötelesrész?

Mi is az a kötelesrész? Végrendelettel kizárhatóak a kötelelesrészre jogosultak? Mik a teendők, ha végrendelkezéssel ki akarunk zárni valakit az öröklésből? Mutatjuk a részleteket!

21jún.
15

KOMPENZÁCIÓ A ROKKANTAKNAK!

Döntött a Kormány a rokkantak ügyében: akinek 2011. december 31-én folyósított ellátása a kötelező felülvizsgálat eredményeként kevesebb összegű rokkant ellátássá alakult át, kérheti az 500.000,- Ft-os kompenzációt vagy ismételt felülvizsgálatot.

21jún.
14

Elterelés

Az elterelés lehetőséget nyújt azon alkalmi droghasználók számára, akik ellen eljárás indult és a büntetést a programban való részvéttel szeretnék kiváltani.

21jún.
10

A Kerítés építés szabályai

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 44.§-a szabályozza a kerítés építés szabályait, melyek közül a legfontosabbakat emeltük ki a cikk során.

21jún.
10

Lakásépítésekkel kapcsolatos jótállás-GYIK

Gyakran ismételt kérdésekre kaphatunk választ a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásokról, hivatkozva a  lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról szóló 181/2003. (XI. 5.) Korm. rendeletre.

20okt.
02

Osztatlan közös vagy társasház? melyik a jobb?

Manapság egyre több új építésű ingatlan épül a Budapest környéki agglomerációban, mely nagyon sok kérdést felvet nem csupán a beruházók hanem a leendő lakók részéről is.

20aug.
25

Mert a foglaló az foglaló…

Naponta szerződöm kis és nagyobb értékű ingatlanokra, és mindig a fő kérdés a foglaló, mit is jelent mennyi legyen , mikor veszíthetjük el, mikor jár vissza. Próbáljunk meg egy kicsit rendet tenni a fejekben.

20máj.
26

A SZORGALMI JOG ÉS ÁLLANDÓ PARTNEREI, azaz fogalmak amelyeket minden vevőnek tudni illik.

Gyakorló ügyvédként gyakran találkozok olyan jogi fogalmakkal, melyek nem feltétlenül pontosan rögzültek a köztudatban. Nyilván nekünk jogászoknak könnyű dolgunk van, mert mire ellenjegyezhetünk bármit minimum egymilliószor használjuk ezeket a szavakat, és túl vagyunk legalább 100 vizsgán de mégis hasznos ezeket helyretenni egy kicsit. Mi az amit leggyakrabban hallok és tisztázásra szorul?

20ápr.
30

Új nemperes eljárás a bíróságok hatáskörében: a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti eljárás

Új nemperes eljárás a bíróságok hatáskörében: a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti eljárás 2020. március 1. napjától módosultak a kapcsolattartásról szóló szabályozások, melynek eredményeként – a gyámhatóság hatásköréből – a bíróságok hatáskörébe került nemperes eljárásként a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti eljárás. Ennek indoka, hogy a kapcsolattartás tárgyában hozott határozatok végrehajtása iránt hatékonyabban és fokozott eljárási garanciák mellett szülessen döntés.

20ápr.
29

Felmondható-e a lakásbérleti szerződés a járvány miatt?

Rengeteg kérdés érkezik hozzánk azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben változtak-e a bérbeadással kapcsolatos szabályok, illetve hogyan kell kezelni a bérleti szerződéseket a jelenlegi helyzetben. Azt kell, hogy mondjuk, hogy a bérleti jogviszonyokat, a bérbeadók jogait és kötelezettségeit alapvetően nem érinti a járvány miatt fennálló veszélyhelyzet.

20ápr.
23

Vis maior….

Ez az a szó, kifejezés, amit nem csak jogász körökben, híradásokban, hanem a mindennapi beszélgetéseinkben is egyre többször hallunk. Ez a latin szó nagyobb erőt, beláthatatlan , elháríthatatlan akadályt jelent és valljuk be, az elmúlt évtizedekben ehhez hasonló helyzettel még nem találkoztunk. A COVID-19 járvány olyan nem várt egészségügyi, gazdasági, társadalmi hatással van mindannyiunkra, hogy teljesen természetes, hogy ez a téma újra és újra előkerül.

20ápr.
19

Szerződhetünk-e ingatlanra koronavírus idején?

A koronavírus terjedése és megakadályozása miatt át kell értékelnünk minden olyan korábban természetesnek vett dolgot, ügyletet, amit máskor teljes nyugalommal és szinte rutinosan intéztünk. Felmerül a kérdés, hogy járunk el helyesen azokban az esetekben ahol már a veszélyhelyzet elrendelése előtt megállapodtak a felek, esetlegesen adásvételi szerződést , előszerződést kötöttek , melyet ügyvéd is ellenjegyzett?