Hírek

20nov.
19

Az üzletekre vonatkozó védelmi intézkedésekről

A Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről – az üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések, ellenőrzés és jogkövetkezmények

20nov.
11

A mai napon kihirdetésre került a 2020. évi CIX. törvény a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről.

A törvény felhatalmazza a Kormányt arra, hogy a már korábban meghozott rendeleteinek hatályát meghosszabbítsa, egyben a már meghozott rendeletek hatályát megerősítette. A törvény egyéb rendelkezései az önkormányzati és időközi választások, valamint a helyi népszavazás korlátozásával kapcsolatos intézkedéseket tartalmaznak.

20nov.
07

Veszélyhelyzet ismét

Ismét rendkívüli jogrend lépett életbe Magyarországon.

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően 2020. november 04. napjától a 478/2020. (XI.03.) Kormányrendelet kibocsátásával ismét  rendkívüli jogrend  lépett életbe hazánkban. 

20okt.
02

HATÁRELLENŐRZÉS - UTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK

2020. szeptember 1. napjától újabb kormányrendeletek léptek hatályba, melyek alapján ideiglenesen bevezetésre került a teljes belső határon történő határellenőrzés; illetve életbe léptek a be – ki-, és átutazásra vonatkozó, utazást korlátozó szabályok.

20okt.
02

Osztatlan közös vagy társasház? melyik a jobb?

Manapság egyre több új építésű ingatlan épül a Budapest környéki agglomerációban, mely nagyon sok kérdést felvet nem csupán a beruházók hanem a leendő lakók részéről is.

20aug.
25

Mert a foglaló az foglaló…

Naponta szerződöm kis és nagyobb értékű ingatlanokra, és mindig a fő kérdés a foglaló, mit is jelent mennyi legyen , mikor veszíthetjük el, mikor jár vissza. Próbáljunk meg egy kicsit rendet tenni a fejekben.

20máj.
26

VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON 2020. május 18. napjától

Magyarországon a kijárási korlátozást - utolsóként a Budapestet érintő 211/2020. (V.16.) Kormányrendelettel – teljes egészében feloldották. Ez természetesen NEM azt jelenti, hogy a járványügyi vészhelyzet megszűnt, hanem kizárólag azt, hogy lakóhelyünk elhagyásához a továbbiakban nem szükséges igazolnunk annak alapos okát.

20máj.
26

A SZORGALMI JOG ÉS ÁLLANDÓ PARTNEREI, azaz fogalmak amelyeket minden vevőnek tudni illik.

Gyakorló ügyvédként gyakran találkozok olyan jogi fogalmakkal, melyek nem feltétlenül pontosan rögzültek a köztudatban. Nyilván nekünk jogászoknak könnyű dolgunk van, mert mire ellenjegyezhetünk bármit minimum egymilliószor használjuk ezeket a szavakat, és túl vagyunk legalább 100 vizsgán de mégis hasznos ezeket helyretenni egy kicsit. Mi az amit leggyakrabban hallok és tisztázásra szorul?

20ápr.
30

Új nemperes eljárás a bíróságok hatáskörében: a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti eljárás

Új nemperes eljárás a bíróságok hatáskörében: a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti eljárás 2020. március 1. napjától módosultak a kapcsolattartásról szóló szabályozások, melynek eredményeként – a gyámhatóság hatásköréből – a bíróságok hatáskörébe került nemperes eljárásként a kapcsolattartásra vonatkozó határozat végrehajtása iránti eljárás. Ennek indoka, hogy a kapcsolattartás tárgyában hozott határozatok végrehajtása iránt hatékonyabban és fokozott eljárási garanciák mellett szülessen döntés.

20ápr.
29

Felmondható-e a lakásbérleti szerződés a járvány miatt?

Rengeteg kérdés érkezik hozzánk azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben változtak-e a bérbeadással kapcsolatos szabályok, illetve hogyan kell kezelni a bérleti szerződéseket a jelenlegi helyzetben. Azt kell, hogy mondjuk, hogy a bérleti jogviszonyokat, a bérbeadók jogait és kötelezettségeit alapvetően nem érinti a járvány miatt fennálló veszélyhelyzet.

20ápr.
23

Vis maior….

Ez az a szó, kifejezés, amit nem csak jogász körökben, híradásokban, hanem a mindennapi beszélgetéseinkben is egyre többször hallunk. Ez a latin szó nagyobb erőt, beláthatatlan , elháríthatatlan akadályt jelent és valljuk be, az elmúlt évtizedekben ehhez hasonló helyzettel még nem találkoztunk. A COVID-19 járvány olyan nem várt egészségügyi, gazdasági, társadalmi hatással van mindannyiunkra, hogy teljesen természetes, hogy ez a téma újra és újra előkerül.

20ápr.
19

Szerződhetünk-e ingatlanra koronavírus idején?

A koronavírus terjedése és megakadályozása miatt át kell értékelnünk minden olyan korábban természetesnek vett dolgot, ügyletet, amit máskor teljes nyugalommal és szinte rutinosan intéztünk. Felmerül a kérdés, hogy járunk el helyesen azokban az esetekben ahol már a veszélyhelyzet elrendelése előtt megállapodtak a felek, esetlegesen adásvételi szerződést , előszerződést kötöttek , melyet ügyvéd is ellenjegyzett?

20ápr.
14

Végrehajtási ügyek pandémia idején

Végrehajtást kérőként és adósként egyaránt felmerülhet a kérdés, hogyan alakulnak az eljárási szabályok a járványügyi veszélyhelyzet idején a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény rendelkezéseivel összefüggésben.

Hogyan tarthatunk kapcsolatot a végrehajtóval, milyen végrehajtási cselekményeket nem lehet most lefolytatni, elérhető-e bármiféle kedvezmény az adósok számára?